1. Du liker en karakter fordi hun forsøker, ikke fordi hun lykkes.
  2. Du må fokusere på hva som er interessant for deg som publikum, ikke hva som er morsomt å skrive. Det kan være stor forskjell.
  3. Tema er viktig fra starten av, men du vil ikke oppdage hva historien egentlig handler om før du kommer til slutten. Så begynner du med bearbeiding.
  4. Det var en gang en/ei/et ___. Hver dag, ____. Så, en dag, ____. På grunn av det, så ___. På grunn av det, så ___. Men, så en dag ___.
  5. Forenkle. Fokusere. Kombiner karakterer. Hopp over omveier. Det kan føles som du mister noe verdifullt, men fortellingen settes fri.
  6. Hva er karakteren din god til, og komfortabel med? Kast dem ut i det totalt motsatte. Utfordre dem. Hvordan greier de seg?
  7. Dikt opp slutten før du lager midtdelen. Seriøst. Slutter er vanskelige, så få din til å funke tidlig i prosessen.
  8. Skriv ferdig fortellingen, gi slipp på den selv om den ikke er perfekt. Beveg deg stadig videre. Enda litt bedre neste gang.
  9. Når du står fast, lag ei liste over de tingene som i alle fall ikke kommer til å skje i fortellingen. Brått kan noe riktig dukke opp, og hjelpe deg videre.
  10. Plukk fra hverandre fortellinger du liker. Det er viktig at du finner ut nøyaktig hva som får deg til å like fortellingen, før du selv kan bruke noe lignende.
  11. Å få det ned på papiret gjør at du kan begynne å jobbe med det. En perfekt idé som forblir i hodet ditt kan du aldri dele med noen.
  12. Se bort fra det første du kommer på. Og det andre, tredje, fjerde, femte – få alt det opplagte ut av veien. Overrask deg selv.
  13. Gi karakterene dine overbevisninger. Passiv eller føyelig kan virke likandes på deg når du skriver, men for publikum er det ren gift.
  14. Hvorfor må du fortelle akkurat denne historien? Hva er det som brenner inne i deg som gir energi til denne fortellingen? Der finner du kjernen.
  15. Hvis du var denne karakteren, i denne situasjonen, hva ville du gjøre? Ærlighet gir troverdighet til utrolige situasjoner.
  16. Hva står på spill? Gi oss en grunn til å heie på karakteren. Hva skjer om de ikke lykkes? Gi dem så dårlige odds som mulig.
  17. Arbeid er aldri bortkastet. Om du ikke får det til å virke, gi slipp på det og gå videre. Det kan dukke opp igjen senere i andre sammenhenger.
  18. Du må kjenne deg selv, og vite forskjellen på å gjøre ditt beste og å pirke. Fortelling er utprøving, ikke raffinering.
  19. Tilfeldigheter som gir karakterene dine trøbbel er bra. Tilfeldigheter for å få dem ut av trøbbel er juks.
  20. Øvelse: Ta for deg byggeklossene til en film du misliker. Hvordan ville du sette dem sammen for å lage en fortelling du kan like?
  21. Du må identifisere deg med situasjonene og karakterene dine. Det er ikke nok å skrive kule scener. Hva kunne få deg til å handle slik?
  22. Hva er essensen av fortellingen din? Hva er den mest effektive måten å fortelle det på? Om du vet det, har du noe solid å bygge på.